Inici


La gentrificació és la transformació socioeconòmica d'una àrea urbana degradada habitada per persones de classe baixa o grups socials marginals per mitjà de la rehabilitació urbanística i arquitectònica de la zona, amb l'arribada progressiva de grups socials de classe mitjana o alta. El resultat és un canvi en les activitats econòmiques i, de vegades, el desplaçament dels grups socials més vulnerables.

TERMCAT

Un turista més, una veïna menys!

Barris per viure Collblanc-la Torrassa. Setembre 2019 

Com a veïns dels barris de Collblanc la Torrassa volem denunciar la falta empatia del consistori a les demandes de les veïnes del barri i la falta de visió de futur en un tema que considerem de molta importància per desenvolupar un projecte vital de barri.

Què ens preocupa i volem denunciar:
 • L'increment del preu del lloguer està expulsant del barri les nostres veïnes i el comerç de proximitat, incapaços de sobreviure pels costos del lloguer (1,3)
 • La renda dels nostres barris, es situa als nivells més baixos de Catalunya i Espanya, segons l’INE(5,9)
 • El preu de la vivenda, l’Hospitalet es situa com a tercera ciutat del regne d’Espanya en el ranking de vivendes més cares, després de Madrid i Barcelona, imposibilita l’opció de compra per les nostres veïnes (4)
 • L’increment del negoci turístic al barri. No ens preocupa que hi hagi turistes al barri, ens preocupa que hi hagi MOLTS turistes, i que el seu creixement sigui exponencial. (Al 2º trimestre del 2016 hi van materialitzar 159 lloguers; Al 2º trimestre del 2019 ja n’hi ha hagut 1056, el que significa una multiplicació del 660% en 3 anys) (2) 
 • El posicionament de l’ajuntament, dirigents  que no hi ha cap problema d’emergència habitacional, mentre veiem que es repeteix el mateix sistema d’expulsió que s’ha donat a altres ciutats i barris propers (6,7)
 • La inacció sancionadora de l’Ajuntament davant de l’existència d’habitatges d’ús turístic (HUTS) il·legals. Tot i que al registre de la Generalitat (5) consten 474 pisos d’ús turístic, altres plataformes en compten 997 (574 d’ús sencer, 423 d’ús d’habitació) (2, 8)

Que volem?

 • TRANSPARÈNCIA: Volem disposar d'informació pública i actualitzada del negocis relacionats amb establiments d'allotjament turístic, així com d'albergs de joventut, residències col·lectives d'allotjament temporal i habitatges d'ús turístic. L'ajuntament ha d’obrir un canal de comunicació, i posar recursos per poder controlar aquests negocis que no tenen llicència per exercir. És necessari l'augment d'inspeccions des de l'ajuntament per fer un mapeig dels allotjaments il·legals per sancionar-los i  tancar-los.
 • PLANIFICACIÓ i CONTENCIÓ: Volem un Pla Especial Urbanístic d'Allotjaments Turístics, com el PEUAT de l'Ajuntament de Barcelona, amb la participació dels veïns dels nostres barris, que reguli la implantació d'establiments d'allotjament turístic, així com d'albergs de joventut, residències col·lectives d'allotjament temporal i habitatges d'ús turístic. Aquesta planificació ha de vetllar per distribuir equitativament la presència dels habitatges turístics als diferents barris, i evitar la concentració actual als barris de Collblanc i la Torrassa. És necessària una moratòria d'autoritzacions per obrir nous establiments d'allotjament turístic, així com d'albergs de joventut, residències col·lectives d'allotjament temporal i habitatges d'ús turístic, que permeti fer una planificació sense pressions.
 • PARTICIPACIÓ: Volem participar de veritat, en el desenvolupament del pla especial urbanístic, per aportar el punt de vista del veïnat que és el principal afectat de la proliferació d'aquest negoci.
Necessitem la unió de les veïnes i la col·laboració entre totes les associacions per poder decidir sobre com volem els nostres barris i cuidar-los. Creiem que és un tema que necessita mesures concretes i URGENTS abans no sigui massa tard, com ha passat i està passant a altres barris-ciutats. A més a més sabem, que en general, la resposta de l'administració és MOLT LENTA.
Barris per viure l’Hospitalet. Collblanc - la Torrassa


Referències periodístiques

 1. L'Hospitalet no vol ser Barcelona. Veïns de Collblanc i la Torrassa s'organitzen per evitar que la gentrificació travessi el carrer de la Riera Blanca. El Periódico. Diumenge, 28/07/2019. https://www.elperiodico.cat/ca/hospitalet/20190728/lhospitalet-no-vol-ser-barcelona-7570317 Dades de la Plataforma Airdna, que agrupa els HUTs exposats a Airbnb i Homeaway. (consulta el 3 de setembre de 2019) 

 2. El TSJC avala la restricción de hoteles en Barcelona y reconoce el vínculo entre turismo y subida de alquileres. El País 31/5/2019. https://elpais.com/ccaa/2019/05/31/catalunya/1559311125_081477.html?id_externo_rsoc=TW_CC

 3. L'Hospitalet, tercera ciudad de España con los precios más altos de vivienda usada. Vilapress.Jueves, 5 de septiembre de 2019. “según el XXIX Informe sobre el mercado de la vivienda realizado por el Grupo Tecnocasa y la Universidad Pompeu Fabra (UPF)” https://www.vilapress.cat/texto-diario/mostrar/1519310/lhospitalet-tercera-ciudad-espana-precios-altos-vivienda-usada

 4. El mapa de la renta de los españoles, calle a calle. El país 13/9/2019. https://elpais.com/economia/2019/09/11/actualidad/1568217626_928704.html

 5. El alquiler turístico ilegal invade al área metropolitana por el celo de Barcelona. El periódico 27/7/2019. Cristian Alcázar, teniente de alcalde de Bienestar y Derechos Sociales, Deportes y Juventud (ara responsable de l’Àrea d’espai públic, d’habitatge, urbanisme i sostenibilitat) del Ayuntamiento de L’Hospitalet, destaca el posicionamiento estratégico de la ciudad en la recepción del turismo debido a la proximidad con Barcelona, pero resta importancia a que las VUT sean un problema en la ciudad y comenta que “L'Hospitalet tiene un parque de 110.010 viviendas, de las cuales las VUT representan solo el 0’44%”.
  https://www.elperiodico.com/es/barcelona-metropolitana/20190727/reportaje-viviendas-de-uso-turistico-area-metropolitana-7549209?utm_source=twitter-dogtrack&utm_medium=social&utm_campaign=cm-locales-elperiodicoLH

 6. Neix l’entitat ‘Barris per viure’ contra la pressió turística. LiniaLH. 8/7/2019. El govern diu que “no hi ha cap problema de gentrificació”. Si els veïns i veïnes de Collblanc i la Torrassa s’han organitzat davant d’aquesta situació, des del govern de Núria Marín tenen un punt de vista totalment oposat.
  En declaracions a Línia L’H, Roberto González considera que “no hi ha” cap problema amb el turisme al districte. Per fer aquesta afirmació, aquest assessor de l’àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat del govern municipal es basa en les dades de població. González explica que des de l’Ajuntament no han observat una baixada de la població ni a Collblanc ni a la Torrassa i, per tant, assegura que aquests barris no estan afectats per la pressió turística i afegeix que el problema de l’encariment del lloguer és generalitzat a tot el país.
  Però com adverteixen des de ‘Barris per viure’, molt crítics amb la gestió que està fent Núria Marín d’aquest problema, l’efecte del turisme “no és una cosa que arriba de cop, un dia el barri és normal i de cop està gentrificat”, sinó que la pressió va expulsant els veïns fins que no en queda cap. 
  https://liniaxarxa.cat/linialh/noticies/neix-lentitat-barris-per-viure-contra-la-pressio-turistica/

 7. Llistat d’empreses i establiments turístics de la Generalitat http://empresa.gencat.cat/ca/treb_ambits_actuacio/turisme/professionals_turisme/emo_empreses_establiments_turistics/emo_registre_turisme_catalunya/emo_llistat_establiments_turistics/ (consultat 3 setembre 2019)

 8. Atlas de distribución de renta de los hogares (ADRH). Instituto Nacional de estadistica. Julio 2019. https://www.ine.es/experimental/atlas/exp_atlas_proyecto.pdf

 9. El fenomen de la gentrificació i els pisos turístics il·legals es contagia a l’Hospitalet de Llobregat. La Directa. 24 de setembre de 2019
  https://directa.cat/el-fenomen-de-la-gentrificacio-i-els-pisos-turistics-illegals-es-contagia-a-lhospitalet-de-llobregat

Entrades populars d'aquest blog

Neix la plataforma 'Barris per viure' contra la gentrificació a Collblanc - la Torrassa